Zuidas neemt maatregelen tegen burnouts

zondag 21 september 2014, 18:05

 

Vooraanstaande advocaten en consultants mogen soms onbereikbaar zijn, is het nieuwe Zuidas-credo. Werkgevers op de Zuidas grijpen steeds vaker in om overwerk te beperken en hun personeel te ontlasten buiten kantooruren. Dat blijkt uit een rondgang van het FD. Onder meer advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en consultancybedrijven Accenture en Boston Consulting Group hebben beleid ontwikkeld om te voorkomen dat hun werknemers dag en nacht ter beschikking van de cliënt staan.

Managing partner Martijn Snoep van De Brauw heeft sinds de zomer twee 'staffing coördinatoren' voltijd belast met de herverdeling van werk. 'Hun taak is medewerkers die idioot veel uren maken te ontlasten, en medewerkers die onder het gemiddelde zitten meer te doen geven', zegt Snoep.

 
Grenzen

Ook bij BCG, Nauta Dutilh en Acccenture groeit het bewustzijn dat ze grenzen moeten stellen aan de oproepbaarheid van hun personeel, na jaren waarin ze alleen maar zwaarder beslag op ze legden via de nieuwe technologie van smartphones en iPads. Succesvolle werknemers moeten ook kunnen ontsnappen aan hun werk, is het nieuwe credo.

Zo moedigt Accenture werknemers aan om minder te mailen buiten kantooruren, en soms zelfs om midden op de werkdag de agenda te blokkeren voor een wielrensessie. 'Topsporters hebben herstel nodig', zegt Lieke Wolfraad. Zij deed voorheen onderzoek bij FC Groningen, en leidt bij Accenture een intensief programma om 200 werknemers te onderwijzen in het belang van sport en goede voeding.

 

Goede voorbeeld

De partners geven het goede voorbeeld. 'Als de baas op tijd naar huis gaat, heeft dat impact', zegt Wolfraad. Na de invoering van haar programma steeg vorig jaar de werknemerstevredenheid, en daalden psychisch verzuim en de zorgconsumptie per medewerker. De kostenbesparing was zo groot dat het programma 'rendabel' is geworden.Het probleem van werknemers die enorme kostenposten worden wegens oververmoeidheid, is groeiende in Nederland. Een kwart van de Nederlandse arbeidsbevolking werkt structureel over, en één op de acht heeft burn-outklachten, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2012. De Amsterdamse Zuidas kent voor Nederlandse begrippen relatief veel probleemgevallen van burnouts en mensen die langere tijd oververmoeid langs de zijlijn belanden, ook in de hogere regionen van de bedrijven. Met name de grote advocatenkantoren staan bekend om hun overwerkcultuur, al is de werkdruk in Londen en New York nog altijd groter.

 

Nieuwe bovenklasse

Een recente studie van Oxford beschrijft de opkomst van een soort nieuwe bovenklasse die langere werkweken maakt dan alle andere groepen. Trendbreuk, want de welgestelde klasse werkte vroeger juist relatief weinig. En een studie van de University of California toont aan dat er een correlatie is tussen de frequentie waarmee iemand op kantoor gezien wordt, en de perceptie van zijn of haar 'betrouwbaarheid en toewijding'.

‘Het traditionele, libertaire model in de advocatuur is: boem is ho. Iedereen zoekt zelf maar uit waar zijn grenzen liggen’, zegt Snoep van De Brauw. Dat geldt des te meer bij Angelsaksische kantoren. Snoep werkte zelf een tijd in de Verenigde Staten bij het prestigieuze Cravath, Swaine & Moore. ‘Daar heerst de cultuur van face time: je gaat niet eerder naar huis dan de partner voor wie je werkt.’

 

Softie

Partner Dirk-Maarten Molenaar van BCG hamert net als Accenture op de voorbeeldfunctie van de leidinggevende. 'Je moet bevorderen dat jongere medewerkers niet als een softie gezien worden omdat ze aan de bel trekken', zegt hij. Zijn bedrijf werkt al sinds 2008 met 'voorspelbare vrije tijd', een systeem waarbij medewerkers driemaal per week tijd vrije tijd inruimen en de iPhone uit mogen zetten. Molenaar doet dat zelf ook. 'Het werkt alleen wanneer je dit van bovenaf uitdraagt.' Ook in de Londense city is er sinds kort reflectie op de eigen cultuur van extreme werkdruk en het nachtenlang doorhalen. Ook leeft de angst dat toptalent wegloopt naar sectoren waar meer aandacht is voor een gezonde balans. Credit Suisse verbiedt zijn juniorbankiers sinds begin dit jaar om tussen vrijdagavond en zondagmiddag op kantoor te zijn, tenzij ze aan een 'live deal' werken.

 

Beschermde weekends

Bank of America Merrill Lynch wil dat jonge bankiers minimaal vier weekenddagen per maand vrij nemen, en JPMorgan Chase experimenteert met 'beschermde weekends', waarbij bankiers niet worden geacht te reageren op mails of telefoontjes.

Maar zowel in de city als op de Zuidas blijkt het knap lastig dergelijke diepgewortelde patronen te doorbreken. Zakenbankiers, fusieadvocaten en zelfs sommige medische specialisten beschouwen hun extreme en onregelmatige werktijden als iets om met trots uit te dragen. Ze zien de werkdruk vaak ook als onderdeel van een overgangsrite waarmee de beroepsgroep zich afbakent.

Bron: FD

 

Samenvatting:

Werkgevers op de Zuidas grijpen steeds vaker in om overwerk te beperken en hun personeel te ontlasten buiten kantooruren. De Amsterdamse Zuidas kent voor Nederlandse begrippen relatief veel probleemgevallen van burnouts en mensen die langere tijd oververmoeid langs de zijlijn belanden. Het beleid dat ontwikkeld is beschermt werknemers om dag en nacht beschikbaar te zijn voor de cliënten. Er worden grenzen gesteld aan de oproepbaarheid van de werknemers. Door de invoering van het programma om minder te mailen buiten kantooruren en tijdens het werk meer te ontspannen. Steeg vorig jaar de werknemerstevredenheid en daalden het psychisch verzuim en de zorgconsumptie per medewerker. Je moet bevorderen dat jongere medewerkers niet als een softie gezien worden omdat ze aan de bel trekken, zegt Dirk-Maarten Molenaar van BCG. Ook leeft de angst dat toptalent wegloopt naar sectoren waar meer aandacht is voor een gezonde balans.

 

Relevantie en commentaar:

Het is een goed initiatief van de bedrijven om hun werknemers te beschermen. Ze denken niet alleen aan de winst die behaald moet worden, maar ook aan de gezondheid van hun werknemers.

 

Relatie met module:

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat voor het bewust zijn van de gevolgen van het ondernemen. Dit bericht gaat over het zorgen voor je werknemers en het denken aan hun gezondheid. De bedrijven denken niet alleen aan de ik-vorm, maar vooral aan de zij-vorm.  

 

Oud-accountant Madoff schuldig bevonden aan fraude met piramidespel

dinsdag 26 augustus 2014, 17:27

 

Amsterdam: Paul Konigsberg, de voormalige accountant van fraudeur Bernard Madoff, is schuldig bevonden aan fraude met een piramidespel. De fraude waarmee een bedrag van $ 17,5 mrd was gemoeid, kwam in de Verenigde Staten aan het licht in de hoogtijdagen van de kredietcrisis in 2008.

Konigsberg (78) liet vorige week al weten dat hij schuld zou gaan bekennen. De New Yorkse districtsrechter heeft Konigsbergs pleidooi dinsdag tijdens een hoorzitting aanvaard. De bekentenis komt drie maanden nadat een jury in Manhattan had geoordeeld dat vijf andere voormalige medewerkers van Madoff schuld hebben aan het feit dat de fraude tientallen jaren kon voortduren.

Madoff (76) werd in december 2008 gearresteerd nadat zijn frauduleuze beleggingsimperium instortte. Beleggers gingen daarbij voor $ 1,7 mrd het schip in. Madoff bekende in 2009 schuld en zit een gevangenisstraf uit van 150 jaar.

 
Volgens de aanklagers heeft Koningsberg sinds 1992 meegewerkt aan het piramidespel van Madoff. Konigsberg, die beweerde dat hij een slachtoffer was van de zwendel van Madoff, kwam in september op borgtocht van $ 2 mln vrij. Konigsberg is de vijftiende verdachte die schuld bekent. Eerder kocht de Amerikaanse zakenbank JP Morgan voor een bedrag van $ 1,7 mrd strafvervolging af. De aanklachten tegen Konigsberg betroffen onder meer samenzwering, valsheid in geschrifte van brokercontracten en beleggingsadviezen.

Bron: FD

 

Samenvatting:

De accountant van de in 2008 veroordeelde fraudeur Bernard Madoff is schuldig bevonden aan het meewerken van het piramidespel van Madoff. De accountant genaamd Paul Konigsberg beweerde dat hij slachtoffer was van de zwendel en kwam in september op borgtocht van 2 miljoen vrij. Nadat vijf andere medewerkers van Madoff 3 maanden geleden schuld bekent hadden, heeft Konigsberg ook schuld bekent.

 

Relevantie en commentaar:

De medewerkers verdienen een hoge straf voor het oplichten van onschuldige mensen. Hoewel de medewerkers het plan om de mensen op te lichten niet verzonnen hebben, hebben ze er wel bewust aan meegewerkt.

 

Relatie met module:

Door fraude te plegen kiezen Madoff en de medewerkers voor de Ik-vorm. Door de ik-vorm te kiezen kunnen er persoonlijke klachten ontstaan, zoals depressie.

   

Zembla: fraude bij overheidsopdrachten Ordina

donderdag 2 oktober 2014, 06:58

 
Ambtenaren hebben ICT-dienstverlener Ordina verschillende keren vertrouwelijke documenten toegespeeld waardoor Ordina bij aanbestedingsprocedures een illegale voorsprong had. Dat blijkt uit een televisiedocumentaire van Zembla die donderdagavond wordt uitgezonden.

Zembla baseert zich op gegevens die te vinden zijn op een USB-stick met bedrijfsgegevens van Ordina die door een klokkenluider zijn doorgespeeld. De gegevens bevatten bedrijfsplannen, adressenbestanden en zo'n honderdduizend e-mails uit de periode tussen 2005 en 2010.

 

Gemeente Rotterdam

Zo zou een ambtenaar van de gemeente Rotterdam in 2009 Ordina voorinformatie hebben gegeven over de aanbesteding van een softwareproject ter waarde van enkele tientallen miljoenen euro's. Hij gaf Ordina het conceptbestek, in ruil voor een later te bepalen wederdienst. Emeritus-hoogleraar beleidswetenschap en integriteitsdeskundige Hans van den Heuvel van de Vrije Universiteit (VU) zegt daarover in Zembla: 'Dit is geen aanbesteding, dit is bedrog van het zuiverste water.'

 

Onderzoek ACM

Ordina zou ook in een aanbestedingsprocedure voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de regels hebben ontdoken. Het bedrijf zou bij het opstellen van een offerte geholpen zijn door een bureau dat juist door de IND was ingehuurd. Minister Ivo Opstelten van veiligheid en Justitie heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd deze zaak te onderzoeken.

 

Bouwfraude

Een andere fraudezaak speelt eveneens in Rotterdam. In 2006 werd een Europese aanbesteding voorafgaand aan de procedure verdeeld tussen Logica CMG, Cap Gemini en Ordina. Uit de gelekte e-mails zou blijken dat de marktverdeling plaatsvond in overeenstemming met de gemeente.

VU-hoogleraar Chris Jansen privaatelijk bouwrecht ziet overeenkomsten met de bouwfraude uit 2001: 'De vergelijking ligt natuurlijk voor het grijpen. Dat in feite een aantal bedrijven in de sector afspraken met elkaar maken, al dan niet met medeweten van de overheid, om tot een verdeling van opdrachten over te gaan.'

Afgelopen zondag kwam al naar buiten dat Ordina vanuit Defensie vertrouwelijke informatie kreeg. Waar die informatie precies over ging is niet bekendgemaakt. ACM doet eveneens onderzoek naar deze zaak. Eerder al werd bekend dat Zembla over e-mailcorrespondentie beschikt waaruit zou blijken dat een reservist bij Defensie in Afghanistan informatie over de gebrekkige ICT bij de krijgsmacht heeft gelekt naar zijn civiele werkgever Ordina.

Bron: FD

 

Samenvatting:

Het televisie programma van de VARA genaamd Zembla heeft van een klokkenluider een USB-stick gekregen. Op de USB-stick staan o.a. bedrijfsplannen, adressenbestanden en ongeveer honderdduizend e-mails waarin staat dat ambtenaren in Rotterdam belangrijke gegevens doorspelen aan ICT-bedrijf Ordina. Hierdoor heeft Ordina bij aanbestedingsprocedures een illegale voorsprong. Door de verkregen informatie bemachtigde Ordina, in ruil voor een later te bepalen wederdienst, een softwareproject ter waarde van enkele tientallen miljoenen euro’s.  

 

Relevantie en commentaar:

De ambtenaren moeten een hoge straf voor de fraude krijgen, want de gemeente moet voor iedereen staan en niet hun macht misbruiken om bepaalde mensen of groepen voor te trekken. Door een hoge straf uit te delen, kan er ook voorkomen worden dat het nog een keer gebeurd.

 

Relatie met module:

Dit artikel heeft te maken met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, want er is hier sprake van verstrengelde handen. Ordina en gemeente Rotterdam werken samen om ten kosten van andere voordeel te behalen.

 

GULPENER GENOMINEERD VOOR MVO NEDERLAND AWARD
donderdag 2 oktober 2014

 

Gulpener Bierbrouwerij is genomineerd voor de MVO Nederland Award. Jurylid Herman Wijffels: “De jury heeft Gulpener genomineerd omdat het bedrijf op verschillende dimensies van duurzaamheid een samenhangend beleid laat zien. Gulpener is heel serieus bezig met het verminderen van zijn ecologische voetafdruk en combineert dat met een intensieve inbedding in de regionale productieketen. Alle grondstoffen – bijvoorbeeld gerst en hop – komen zoveel mogelijk uit de regio. Daardoor versterken ze de regio-identiteit van het product.”

 

De MVO Nederland Award beloont het bedrijf dat in de afgelopen tien jaar het meest toonaangevend is geweest op het gebied van MVO. Wijffels: “Gulpener werkt met leveranciers uit de regio en maakt zichtbaar hoe het product gemaakt wordt. Zo kan het publiek tijdens het jaarlijkse hopfeest in september door de hopvelden wandelen waar de hop dan ook daadwerkelijk geplukt wordt, en kennismaken met de telers van de granen die voor de productie van het bier nodig zijn. Op die manier maakt Gulpener een einde aan de anonimisering van agrarische grondstoffen."

 

Meer naar omgeving kijken

John Halmans, directeur Gulpener: “Organisaties moeten in mijn ogen veel meer naar hun omgeving kijken. Als bedrijf heb je een verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving die je vanuit je core-business moet invullen.

Het doel is waarde te creëren voor je eigen organisatie, maar ook voor je omgeving. Zo hebben we hier nu ook in het kader van de CO2-compensatie op een voormalige maisakker een Limburgs hellingbos aangelegd. Wij compenseren zo onze CO2-uitstoot en de omgeving heeft er een wandelgebied bij."

Bron: MVO.nl

 

Samenvatting:

De MVO Nederland Award wordt uitgereikt aan het bedrijf dat in de afgelopen tien jaar het meest toonaangevend is geweest op het gebied van MVO. Gulpener Bierbrouwerij is genomineerd voor de award vanwege de verschillende dimensies van duurzaamheid die het bedrijf laat zien. Alle grondstoffen – bijvoorbeeld gerst en hop – komen zoveel mogelijk uit de regio. Door een Limburgs hellingbos aan te leggen op een voormalig maisakker. Komt er niet alleen een wandelgebied bij, maar wordt de CO2-uitstoot ook gecompenseerd.

 

Relevantie en commentaar:

Gulpener is een perfect voorbeeld voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze zorgen niet alleen voor de organisatie, maar ook voor hun omgeving. Door de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden, is het goed voor de omgeving en voor het milieu.

 

Relatie met module:

Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt ons geleerd om bewust te zijn van wat de gevolgen zijn van ondernemen. Gulpener laat hier een perfect voorbeeld van zien door duurzaam te ondernemen.